|
Bahasa: EN | BM |

Berapa kerap saya perlu menukar minyak enjin saya?

Persoalan berapa kerap pemandu kereta penumpang konvensional atau trak ringan perlu menukar minyak mereka hangat diperkatakan dalam sektor automotif. Rantai pelincir cepat sering menganjurkan melakukannya setiap tiga bulan atau 5,000 km, tetapi ramai mekanik berpendapat bahawa ini adalah berlebihan. Malah, kebanyakan manual pemilik kereta mengesyorkan menukar minyak setiap 8,000 atau 10,000 km.

Jawapannya ditentukan oleh corak pemanduan dan bukannya apa-apa lagi. Mereka yang memandu kurang, <15 km pada satu masa (yang tidak menjadikan minyak cukup panas untuk mendidihkan pemeluwapan lembapan) atau yang kerap menghidupkan kereta mereka apabila minyak tidak dipanaskan (yang mengurangkan jangka hayat enjin) harus menggantikan minyak mereka . Penukaran minyak yang lebih kerap mungkin diperlukan apabila kereta semakin tua, tetapi ini adalah sesuatu yang mesti diputuskan oleh mekanik mahir mengikut kes.

"Mitos penggantian minyak enjin sejauh 5,000 km telah diturunkan selama beberapa dekad," tulis Austin Davis, pemilik tapak web TrustMyMechanic.com. Beliau mendakwa bahawa ekonomi industri perubahan minyak memaksa pelanggan menukar minyak mereka dengan lebih kerap, kononnya sebagai "insurans murah" terhadap isu, sama ada mereka memerlukannya atau tidak.

Beralih kepada minyak sintetik, yang tahan lebih lama dan berprestasi lebih baik daripada minyak mineral yang setara, adalah satu pendekatan untuk mengurangkan perjalanan ke dan wang yang dibelanjakan secara tidak perlu di kedai servis. Pemandu yang bijak, menurut Davis, harus memilih minyak sintetik yang "kemungkinan besar baik untuk 15000 hingga 20000 km atau enam bulan," tidak kira sama ada pengeluar mereka menganjurkan perubahan yang lebih kerap. Powerup, Mobil dan Shell, untuk menyebut beberapa, adalah minyak enjin sintetik yang direka untuk bertahan 30,000 km atau satu tahun sebelum perlu ditukar.

Oleh itu, memilih antara minyak enjin yang berbeza tidaklah sesukar yang disangkakan, dengan keseimbangan kedua-dua ketahanan dan harga, seseorang boleh memilih minyak enjin yang paling sesuai di pasaran untuk keperluan kereta anda. Untuk mendapatkan yang terbaik daripada kedua-dua dunia, Powerup Guard Tech Semi Synthetic 10W-30 adalah salah satu minyak sintetik paling jimat dan boleh dipercayai di luar sana dengan berbilang pensijilan API dan ISO untuk memberi anda kemudahan dalam servis kereta anda yang seterusnya. Jangan ragu untuk menghubungi kami untuk lebih banyak tawaran dan pertanyaan, kami berbesar hati untuk membantu anda mengenai kebimbangan anda!